Home » Energie » Zonnepanelen » Renovatiepremie

Renovatiepremie

Mensen of gezinnen die er voor kiezen om een bepaalde renovatie aan hun woning uit te voeren, die in het bijzonder als doel heeft om de energiezuinigheid te bevorderen konden vroeger de zogenaamde renovatiepremie aanvragen. Deze premie werd meteen uitbetaald waardoor ze als basis kon fungeren voor de uitgevoerde investering. Hierdoor werd de impact van de investering op de financiële situatie van het gezin structureel verlaagd, maar dat is op vandaag helaas niet langer het geval. De renovatiepremie onderging in 2014 namelijk een grondige verandering.

Nieuwe renovatiepremie vanaf 2015

In december 2014 raakte bekend dat de renovatiepremie zoals deze tot dan toe bekend was zou komen te verdwijnen. Vanuit de overheid werd beslist dat de premie een te grote druk legde op de begroting en daar moest verandering in komen. Vanaf de zomer van 2015 is het voor mensen die de renovatiepremie willen aanvragen mogelijk om een belastingvermindering te krijgen. Deze vermindering dient ingediend te worden bij de belastingaangifte en zal vervolgens in drie verschillende termijnen worden uitbetaald. Hierdoor wordt de impact op de financiën van de overheid verlaagd terwijl investeerders toch nog altijd kunnen rekenen op een gedeeltelijke tussenkomst in de kosten van hun investering.

Limieten voor de renovatiepremie

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de voorwaarden van de renovatiepremie ongewijzigd zijn gebleven. Dit geldt eveneens voor de limieten die werden opgesteld. Zo is het voor een alleenstaand persoon slechts mogelijk om de renovatiepremie te verkrijgen bij een inkomen tot maximaal 40.600 euro. Voor alleenstaande ouders of koppels is dat 57.990 euro. Heeft u een hoger inkomen, dan zult u de renovatiepremie ook in haar nieuwe vorm dus niet kunnen aanvragen.

Voorwaarden renovatiepremie

Wenst u ook de renovatiepremie aan te vragen? In dat geval zetten we even de belangrijkste voorwaarden voor u op een rijtje:

  • U dient voor minimaal 10.000 euro aan werken uit te voeren
  • De woning dient een leeftijd te hebben van minimum 25 jaar
  • U dient rekening te houden met de limieten op vlak van inkomen
  • Alle werken moeten aantoonbaar zijn op papier (middels een officiële factuur)

Voldoet u aan bovenstaande voorwaarden? Aarzel dan niet langer en vraag snel ook uw renovatiepremie aan!