Soorten zonnepanelen

Inhoud:

Op moment van schrijven zijn er drie verschillende soorten zonnepanelen op de markt terug te vinden waarvan er in ons land eigenlijk slechts twee van worden gebruikt. Het type zonnepaneel van uw keuze is zeer belangrijk, vooral omdat het soort paneel een grote invloed heeft op met name:

  • De kostprijs van het systeem
  • Het rendement van de panelen
  • De terugverdientijd

Vooraleer over te gaan tot de aankoop van een dergelijke installatie kan het dan ook nooit kwaad om even de verschillende soorten zonnepanelen van naderbij te bekijken.

Monokristallijn zonnepaneel

Zoals de naam van dit type zonnepaneel reeds laat vermoeden bestaan de zonnecellen in dit type zonnepaneel uit één enkel kristal. Wanneer we de oppervlakte van het paneel gaan bekijken stellen we vast dat deze egaal zwart is. Daarnaast beschikt ze over geordende elektroden. Kenmerkend voor dit type zonnepaneel is dat ze over het beste rendement op de markt beschikt, al dient u wel rekening te houden met een iets hogere aankoopprijs. Wanneer u met andere woorden een zo optimaal mogelijk rendement wenst te halen op een zo beperkt mogelijke ruimte, dan is de investering in monokristallijn zonnepanelen ongetwijfeld een interessante keuze.

Polykristallijn zonnepaneel

De tweede soort is het zogenaamde polykristallijn zonnepaneel. Bij dit type zonnepaneel wordt er gebruik gemaakt van zonnecellen die bestaan uit verschillende grove kristallen. Kenmerkend voor dit type zonnecel is het gebroken schervenpatroon. Dit type zonnepaneel wordt gekenmerkt door een zeer zacht prijskaartje waardoor het toegankelijk is voor een grote doelgroep. De lage kostprijs gaat een beetje ten koste van het rendement, maar die impact blijft relatief beperkt. Indien u over voldoende ruimte beschikt om een aardig aantal panelen op uw dak te plaatsen, dan is dit type zonnepaneel voor u de meest interessante keuze.

Amorf zonnepaneel

Het amorf zonnepaneel bestaat uit amorf silicium. Dit type zonnepanelen bevatten geen kristallen wat ze bijzonder flexibel maakt. U dient er wel rekening mee te houden dat deze panelen over het minste rendement beschikken. De aankoopprijs is bijzonder voordelig, maar eigenlijk lenen de cellen zich minder voor het verwezenlijken van groene energie.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.