Bouwvergunning gevelrenovatie?

Inhoud:

Wanneer u er voor wenst te kiezen om gevelrenovatie uit te voeren zijn er verschillende zaken waar u rekening mee zult willen houden. Uiteraard is er het type renovatie welke u wenst uit te voeren, de kwaliteit van de isolatie, maar daarnaast is er ook nog het kostenplaatje. Een andere belangrijke factor is het al dan niet moeten aanvragen van een bouwvergunning. Hoewel veel mensen denken dat een dergelijke vergunning voor een beperkte renovatie niet noodzakelijk is, is dat in de praktijk veelal wel het geval.

Overschrijding van de bouwgrens

De eerste vraag die u zich moet stellen is of er bij het uitvoeren van gevelrenovatie meer ruimte in beslag wordt genomen. Wanneer er een nieuwe buitenmuur wordt geplaatst is de kans bijzonder groot dat er meer dan 10 centimeter extra ruimte wordt ingepalmd en dan is het aanvragen van een bouwvergunning verplicht. Bedraagt de ruimte die wordt ingenomen minder dan de voorgeschreven 10 centimeter, dan is het aanvragen van een bouwvergunning doorgaans niet verplicht, al zijn er uitzonderingen.

Verschillen tussen verschillende gevels

Bij het renoveren van een gevel is het steeds van cruciaal belang om er rekening mee te houden dat het stadsbestuur een grondig onderscheid maakt tussen een zijgevel en met name de voorgevel. Indien u de voorgevel van uw huis wenst te renoveren en deze door de renovatie wordt voorzien van een andere uitstraling, dan is steeds een stedenbouwkundige vergunning noodzakelijk. Wanneer uitsluitend de achter- en zijgevels worden gerenoveerd, dan dient deze vergunning niet te worden aangevraagd.

Bouwvergunning aanvragen voorkomen, kan dat?

Zoals zal blijken uit de inhoud van dit artikel is het bijzonder lastig om het aanvragen van een bouwvergunning te voorkomen, in het bijzonder wanneer u de voorgevel van uw huis wenst te laten renoveren. U kunt er voor kiezen om gebruik te maken van een renovatietechniek die weinig ruimte in beslag neemt, maar van zodra er ook maar iets aan het uitzicht van uw voorgevel wordt veranderd dient u doorgaans reeds rekening te houden met het aanvragen van een bouwvergunning. In de praktijk is deze procedure ontlopen dan ook alles behalve voor de hand liggend.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.