Tips schilderen

Het is een feit dat het laten uitvoeren van schilderwerken doorgaans steeds gepaard gaat met een behoorlijke kostprijs. Om de prijs van deze werken te kunnen beperken kiezen steeds meer mensen er voor om zelf de kwast of de roller in handen te nemen. Zelf schilderen hoeft in principe niet zo moeilijk te zijn, alleen dient u goed rekening te houden met de voorgeschreven droogtijden en de manier waarop het schilderen verloopt. Schilder bijvoorbeeld bij voorkeur nooit horizontaal, maar altijd verticaal. Op die manier voorkomt u vervelende strepen en kunt u steeds rekenen op een gunstig eindresultaat.

Voorbereidende werken

Vooraleer te denken aan het schilderen zelf zijn er doorgaans altijd voorbereidende werkzaamheden noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het schoonmaken van het oppervlak, maar ook aan het afschuren er van zodat een (nieuwe) laag verf kan worden aangebracht. Wanneer u deuren gaat schilderen kunt u deze verder reeds uit de scharnieren halen en ook het voorzien van schragen is geen overbodige luxe. Bedenk goed voor aanvang van de schilderwerken hoe u zo praktisch mogelijk kunt werken. Alleen op die manier zult u namelijk de tijdsduur zoveel mogelijk kunnen beperken.

Moet ik mijn verf verdunnen?

Wanneer u voor het eerst gaat schilderen is het altijd belangrijk om goed het etiket te lezen van de verf waar u gebruik van gaat maken. In het merendeel van de gevallen is het niet nodig om de verf voor aanbrengen te verdunnen, in tegendeel. Het verdunnen van de verf kan als gevolg hebben dat deze zich minder goed kan hechten aan het oppervlak met alle gevolgen van dien.

Schilderen met rol of kwast?

Wie zelf schilderwerken wenst uit te voeren kan dat op twee manieren doen. U kunt er namelijk voor kiezen om gebruik te maken van een rol of kwast. In eerste instantie is het aan te raden om de kanten van de muur af te tekenen met de kwast. Zorg er voor dat de plinten bij deze werken steeds goed zijn afgeplakt zodat deze niet mee geschilderd worden. Eenmaal dit tot een goed einde is gebracht is het veelal aan te raden om met een roller de daadwerkelijke schilderwerken uit te voeren. Het gebruik van een roller is namelijk veel eenvoudiger dan schilderen met behulp van een kwast.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.