Aandachtspunten tegels plaatsen

Om kosten te besparen kiezen steeds meer mensen er voor om de betegeling van bijvoorbeeld hun badkamer of keuken zelf uit te voeren. Hoewel dat natuurlijk perfect mogelijk is komt er veel meer bij kijken dan u in eerste instantie zou verwachten. Wij zetten daarom graag enkele belangrijke aandachtspunten die betrekking hebben op tegelzetten voor u op een rijtje.

Speling voor de laatste voeg

Bij het plaatsen van wandtegels is het steeds belangrijk om rekening te houden met een bepaalde speling tussen de laatste tegel en de hoek van de wand. Deze dient immers steevast te zijn voorzien van een dubbele breedte. Van een wand of muur weten we immers dat deze wat kan uitzetten of inkrimpen. Indien dat gebeurt kan er druk komen te zitten op de tegels. Door een bepaalde speling te hanteren zorgt u er voor dat deze druk op de tegels niet te intens wordt waardoor ze geen barsten gaan vertonen.

Maak gebruik van een waterpas!

Veel mensen onderschatten hoeveel werk er komt kijken bij het tegelzetten. Daarnaast is het noodzakelijk om met een groot aantal factoren rekening te houden waaronder of de tegels al dan niet waterpas liggen. Dit aandachtspunt is bijzonder belangrijk, want van zodra er één tegel foutief is gelegd kan dit een impact hebben op de volledige muur of vloer. Het gebruik van een waterpas is wat dat betreft dan ook absoluut van cruciaal belang.

Extra aandachtspunten bij het tegelzetten

Nadat de tegels zijn aangebracht dient u nog rekening te houden met een aantal extra aandachtspunten, namelijk:

  • Na het tegelzetten kunnen de voegen meteen schoongemaakt worden. Daarnaast is het tevens mogelijk om de lijmresten van de tegels af te kuisen.
  • Het afvoegen zelf mag pas gebeuren nadat de lijm volledig is opgedroogd. Hiervoor dient u rekening te houden met zo’n 24 tot 48 uur tijd.
  • Vaak wordt gedacht dat voegmortel slechts in een handvol kleuren verkrijgbaar is. Op zich klopt dat ook wel, alleen kunt u door middel van voegkleurmiddel alsnog een andere kleur bekomen.
  • Besteed veel aandacht aan de afwerking. De betegeling mag nog zo mooi gelukt zijn, de afwerking is bepalend voor het eindresultaat. Een aanrader op dit vlak is het gebruik van zogenaamde sierstrips. Zij voorzien u namelijk precies van die afwerking die u wenst voor uw betegelde muur.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.