Tegelzetten badkamer

Het is voor steeds meer mensen van cruciaal belang om zoveel mogelijk kosten te besparen voor de verbouwingen die uitgevoerd moeten worden. Indien u er voor wenst te kiezen om wand- en / of vloertegels te plaatsen in uw badkamer kunt u dit zelf doen of u kunt de werkzaamheden uitbesteden aan een professionele partij. Voor welke van deze twee mogelijkheden u uiteindelijk ook kiest, het is van cruciaal belang om er rekening mee te houden dat tegelzetten vakwerk is en er heel wat voorbereiding mee gepaard gaat. Wij geven u wat dat betreft in dit artikel alvast een aantal zeer interessante tips.

Voorbereidende werkzaamheden

Allereerst zijn er verschillende voorbereidende werkzaamheden die uitgevoerd dienen te worden. Zo is het uitstekend wanneer de onderliggende wand is voorzien van een goede stuclaag. Niet alleen werkt deze isolerend, daarnaast heeft ze ook een brandvertragende functie en is ze vochtwerend. Hou er daarnaast ook rekening mee dat de wand voor het aanbrengen van de tegels stofvrij, vetvrij en droog moet zijn. Specifiek voor de badkamer geldt dat het altijd interessant is om de muur of wand in eerste instantie te behandelen met een vochtisolerend middel. Zo voorkomt u vocht gerelateerde problemen bij het tegelzetten.

Betegelen van de badkamer

Vooraleer het daadwerkelijke tegelzetten begint nog een kleine waarschuwing. Zoals eerder reeds aangegeven is het plaatsen van (wand)tegels niet zo eenvoudig als het op het eerste zicht lijkt. Zorg er dan ook steeds voor dat u alles goed afmeet en precies weet wat u doet. Eén scheve tegel kan immers zorgen voor een compleet vertekend eindresultaat.

Waar rekening mee houden bij het betegelen?

Aansluitend op bovenstaande zijn er een aantal zaken waar u maar beter rekening mee kunt houden tijdens het tegelzetten in de badkamer namelijk:

  • Maak gebruik van een dubbele breedte voor de voeg tussen de laatste tegel en de hoek van de wand. Hierdoor wordt voorkomen dat de tegels zullen springen ten gevolge van uitzetting van de wand.
  • Het spreekt voor zich dat een symmetrische opbouw van de muur het mooiste is. Omwille van deze regel is het gebruik van een zogenaamde pastegel alleen aangeraden wanneer een volledige tegel niet kan worden geplaatst. Zorg er ook altijd voor dat deze tegel onderaan de muur wordt aangebracht en steeds beschikt over dezelfde afmetingen.
  • Bij het opstellen van het zogenaamde legplan is het zeer belangrijk om rekening te houden met een goede overgang tussen de verschillende muren die deel uitmaken van de badkamer.
  • Spendeer speciale aandacht aan de zogenaamde voegkruisjes. Plaats deze steeds zo diep mogelijk waardoor de voeglaag overal even dik kan zijn. Is dat niet het geval, dan kan deze op verschillende plaatsen namelijk een lelijk kleurverschil geven en dat is uiteraard niet de bedoeling.
  • Een cruciaal hulpmiddel bij het betegelen van uw badkamer is ongetwijfeld de waterpas. Door gebruik te maken van dit hulpmiddel is het immers mogelijk om met zekerheid te stellen dat uw tegels geheel juist liggen. Controleer steeds tijdens het uitvoeren van de werken om een eventuele fout snel op te kunnen lossen.
  • Veel mensen die de betegeling van hun badkamer zelf doen krijgen te maken met uitstekende tegels. Zorg er voor dat u in dit geval over een rubberen hamer beschikt waardoor u de tegel mooi op de juiste plaats kunt tikken. Een tegel die te diep zit zal helaas moeten verwijderd worden.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.