Vloerverwarming tegels

Steeds meer mensen kiezen er voor om voor de verwarming in huis gebruik te maken van vloerverwarming. Dat is ook helemaal niet zo vreemd, want vloerverwarming zorgt voor een aangenaam binnenklimaat en daarnaast is het ook nog eens relatief duurzaam. Indien u ook vloerverwarming wenst te plaatsen is het echter steeds belangrijk om rekening te houden met de tegels die er bovenop geplaatst worden. Van een vloer met vloerverwarming weten we namelijk dat deze “leeft” waardoor de nodige speling dient te worden voorzien. Daar komt bij dat de ene tegel beter bestand is tegen vloerverwarming dan de andere waardoor mogelijke schade kan worden voorkomen.

Welke vloertegels plaatsen?

Wanneer u gebruik gaat maken van vloerverwarming is het belangrijk om rekening te houden met de kwaliteit en stevigheid van de tegel die u gaat plaatsen. Wat dat betreft vormen keramiek en natuursteen de interessantste mogelijkheden. Deze tegels zijn niet alleen perfect te gebruiken in combinatie met vloerverwarming, daar komt bij dat ze er ook nog eens fantastisch uitzien. Maakt u gebruik van andere vloertegels? Ook dat is mogelijk, alleen dient dan in het bijzonder rekening te worden gehouden met de bekledingsspecifieke voorschriften zoals met name de restvochtigheid en de uithardingstijd die moet worden gerespecteerd.

Verschillende soorten vloerverwarming

Vooraleer we verder in gaan op het plaatsen van tegels op vloerverwarming is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Allereerst is het zo dat er twee verschillende systemen met vloerverwarming bestaan. Enerzijds is er het systeem waarbij gebruik wordt gemaakt van warm water, maar daarnaast bestaat er ook zoiets als elektrische vloerverwarming. Daar waar het eerste systeem zich perfect leent voor het verwarmen van volledige ruimtes is er bij elektrische vloerverwarming eerder sprake van comfortverwarming in bijvoorbeeld de badkamer. Bij beide systemen wordt er warmte onder de vloer opgewekt waardoor deze kan uitzetten of krimpen. Zonder de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen kan dat er voor zorgen dat er zogenaamde drukspanning ontstaat. Omwille van deze reden is het aanbrengen van een passende isolatie bijvoorbeeld cruciaal, maar hetzelfde geldt voor het plaatsen van doorlopende voegen en uitzettingsvoegen.

Aandachtspunten

Is het na het lezen van bovenstaande nog niet helemaal duidelijk waar rekening mee te houden? Geen probleem! Wij zetten graag voor u alle aandachtspunten nog even op een rijtje:

  • Kies voor tegels met een goede weerstand bij vloerverwarming zoals keramiek en natuursteen.
  • Zorg er voor dat uw vloer is voorzien van een passende isolatie
  • Vergeet geen uitzettingsvoegen te voorzien om een verschil in omvang op te vangen

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.