Isoleren wordt in België vanaf september 10 tot 12 procent duurder

De meest gebruikte isolatiematerialen in België, pur en pir, worden vanaf september 10 tot 12 procent duurder. De prijzen voor isolatiematerialen in België zagen de laatste jaren juist een forse daling en deze ontwikkelingen zijn komen dan ook vrij onverwachts. In België worden 90 procent van de isolatieprojecten met pur en pir uitgevoerd dus deze stijging in prijs zal een bijzonder grote invloed hebben op de kosten van isolatiewerkzaamheden in het land. Momenteel worden de klanten van de leveranciers van pir en pur op de hoogte gesteld en zullen de prijzen in september, uiterlijk oktober, worden aangepast.

Waarom deze stijging?

De oorzaak van de stijging in prijzen van deze materialen komt door het feit dat MDI – het belangrijkste product dat nodig is bij de productie – ook sterk in prijs toeneemt. De fabrikanten van pir en pur hebben zelf dus hogere productiekosten, wat betekent dat de materialen ook duurder worden. Een ander probleem is dat er wereldwijd relatief weinig bedrijven zijn die MDI produceren. Drie jaar geleden ontstond er een soortgelijk probleem en ontstond er een zwaar tekort aan MDI. Zo erg zelfs dat fabrikanten in België de productie van isolatiemateriaal moesten staken. De situatie die nu ontstaat heeft daar veel mee gemeen.

Weinig producenten en grote bijdrage

De reden waarom de stijging van de prijs van MDI zoveel invloed heeft, komt niet alleen doordat er maar weinig producenten zijn. Het is een lastig product om aan te komen en een tekort ergens aan heeft uiteraard altijd een prijsstijging tot gevolg. Het is een simpele kwestie van vraag en aanbod die niet in balans zijn. Een andere reden waarom pur en pir zoveel duurder gaan worden is omdat MDI maar liefst 70 procent van de kostprijs inneemt. Het is dus ook een bijzonder grote bijdrager aan de totstandkoming van de prijs voor pur en pir.

Van chemisch naar biologisch

De ontwikkeling boven besproken zal een grote invloed hebben op isolatiewerkzaamheden in België. En dat komt doordat in dit land pir en pur verreweg de meest gebruikte isolatiematerialen zijn. Eigenlijk is dat jammer, want het zijn direct ook materialen die milieuonvriendelijk zijn. De productie wordt gedaan door middel van een chemisch proces en daar worden schadelijke stoffen bij gebruikt en komen schadelijke stoffen bij vrij. Pur en pir kunnen niet worden gerecycled, dus ze leveren toekomstige generaties problemen op. België (en ook Nederland) ligt wat dat betreft achter op omringende landen. Daar wordt veel meer gekeken naar biologische alternatieven.

Welke alternatieven heeft u?

Als u van plan was om een woning te bouwen, om een renovatie uit te voeren of om een oppervlak te isoleren, dan zijn er voldoende andere materialen om uit te kiezen. Pur en pir zijn niet uw enige opties. Ook al hebben deze bijzonder goede kwaliteiten (isolatiewaarde, drukvastheid, waterbestendigheid, akoestische isolatie, etc.) u isoleert om duurzamer te worden en pur en pir hebben een tegenovergesteld resultaat. Er zijn een groot aantal alternatieve opties van materialen die milieuvriendelijker zijn en vanaf september ook een stuk goedkoper.

  1. Biologische en duurzame isolatiematerialen

Er is een grote toename aan interesse in biologische isolatiematerialen. Dit zijn materialen die gewoon in de natuur aanwezig zijn, die niet of nauwelijks bewerkt moeten worden en die uit zichzelf belangrijke eigenschappen hebben die u goed van pas komen. Schapenwol, bijvoorbeeld, houdt uw woning – net als het schaap – in de zomer koel en in de winter warm. Het is het enige isolatiemateriaal waarbij de isolatiewaarde niet verslechtert als het nat wordt. Zeewier is een materiaal dat niet geurt en dat ongedierte afstoot. Planten, zoals hennep en vlas, kunnen ook in isolatiemateriaal worden veranderd. Deze groeien snel en bij de teelt worden weinig verdelgingsmiddelen gebruikt. Schelpen zijn een uitstekende milieuvriendelijke optie als u de bodem van uw kruipruimte wilt laten isoleren.

Restproducten, zoals houtsnippers, katoen, stro en papier kunnen ook prima als isolatiemateriaal gebruikt worden. Dit zijn materialen die anders zouden worden vernietigd en die in isolatiemateriaal een tweede leven krijgen. Als u naar dit soort duurzame opties op zoek gaat, dan ziet u dat de mogelijkheden groot zijn en de prijzen bijzonder gunstig.

  1. Isoleren met minerale wol

Als u de voordelen van glaswol nog niet kent, dan is het tijd om u bekend te maken met dit materiaal. Glaswol vormt samen met steenwol de groep minerale wollen. Ze worden gesmolten, gesponnen en vervolgens verwerkt in dekens, vlokken of platen. De productie van minerale wol is niet schadelijk. Het is een materiaal dat volledig kan worden gerecycled, wat waterafstotend is en wat een goede isolatiewaarde heeft. Daarnaast heeft glaswol ook een erg goede akoestische isolatiewaarde, wat bij vloeren, gevelmuren en dak natuurlijk erg goed uitkomt.

Laat de prijsstijging u niet belemmeren

De prijsstijging heeft invloed op slechts twee isolatiematerialen, pur en pir. Gelukkig heeft u de keuze uit tientallen verschillende andere materialen als u uw woning wilt laten isoleren. In veel gevallen zijn deze nog duurzamer ook en past u ze zonder slecht geweten toe. De stijging in prijs hoeft u er dus zeker niet van te belemmeren om toch met uw isolatiewerkzaamheden door te gaan.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *