Uw verbouwing in België uitstellen is geen goed idee

Materialen worden door de Coronacrisis fors duurder en de wachttijden groeien elke dag meer. Veel Belgische huishoudens twijfelen of ze hun verbouwing wel moeten laten doorgaan in deze moeilijke tijden. Analisten zeggen namelijk dat deze prijsstijgingen hun hoogtepunt snel bereiken en hierna weer zullen dalen. Daarom kunnen renovatiewerken en verbouwingen toch beter uitgesteld worden naar een later tijdstip? Is deze keuze de juiste weg? Dit blog zal hierop antwoord trachten te geven.

De ontwikkelingen in de bouwmarkt anno 2021

Wie van plan is om een huis te renoveren of verbouwen in 2021 lijkt zichzelf in de vingers te snijden. De prijs van bouwmaterialen zijn drastisch gestegen. Een prijsstijging is normaal tussen de vijf en vijftien procent, terwijl dit jaar de stijging tussen de veertien en dertig procent ligt. De grondstof MDI, wat in veel isolatiematerialen verwerkt is, is zelfs met 65 procent gestegen ten opzichte van 2020. De Coronacrisis is deels verantwoordelijk voor de forse prijsstijging, omdat veel fabrieken stil zijn komen te liggen of te maken kregen met een arbeidstekort en de productieprocessen dientengevolge vertraagd werden. Ook gaan steeds meer mensen geld besteden aan hun huis, aangezien bijvoorbeeld vakanties uitgesloten zijn. Hierdoor stijgt ook nog eens de vraag naar bepaalde bouwmaterialen flink, zodat er een schaarste ontstaat met als gevolg langere levertijden en duurdere prijzen.

Uitstellen is noodzakelijk?

De orders die Belgische bouwbedrijven nog voor de boeg hebben, zijn talrijk. Om klussen zit de Belgische bouwwereld niet verlegen, maar hoe lang duurt dit nog met de duurdere materialen en lange levertijden? Bouwbedrijven zijn van mening dat het niet raadzaam is renovatiewerkzaamheden en verbouwingen uit te stellen, ook al zullen de prijzen uiteindelijk weer dalen. Niemand weet echter zeker, wanneer die daling zijn intrede doet. Bovendien zijn er meerdere steunmaatregelen van de Belgische overheden, waardoor verduurzamingsmaatregelen bijvoorbeeld nog altijd interessant zijn ondanks de stijging in de prijs van de isolatiematerialen.

Versoepeling van de uitvoeringstermijn

Wanneer u in België premie aanvraagt voor een verduurzamingsmaatregel, moet deze maatregel wel binnen een bepaald tijdsbestek uitgevoerd zijn. Door de langere levertijden van materialen vraagt de beroepsvereniging aan de overheden wel om een versoepeling van de uitvoeringstermijn. Aan particuliere bouwers wordt begrip gevraagd voor de vertraging. Ook vraagt de beroepsvereniging Bouwunie om de verlenging van het verlaagd btw-tarief voor sloop en heropbouw op tafel te leggen.

Herstel Belgische bouwwereld na Coronajaar 2020

De Belgische bouwwereld werd in 2020 flink getroffen door de Coronacrisis, waarbij de cijfers van veel bedrijven rood kleurden. Het herstel van de branche gaat echter sneller en beter dan men voorheen dacht. Tachtig procent van de bouwbedrijven heeft opdrachten binnengesleept om fulltime te kunnen werken voor maar liefst drie maanden lang. Drie op de tien bedrijven zitten zelfs vol voor een halfjaar. Er heerst echter onrust nog, omdat men vreest dat de Belgische huishoudens afgeschrikt zullen worden door de prijsontwikkelingen en de langere levertijden.

De verwachting

Wie nu verbouw- of bouwplannen heeft, hoeft er niet op te rekenen dat hij nog even in de zomervakantie geholpen kan worden. De verwachting is dat effectief werk pas na een half jaar of zelfs negen maanden van start kan gaan. Niemand weet wat de prijzen in zulk tijdsbestek zullen doen. Veel aannemers maken daarom in hun offerte al gebruik van een prijsvoorbehoud en werken bij bepaalde materialen met een dagprijs. Dit kan natuurlijk ook in uw voordeel werken, want prijzen kunnen ook binnen een halfjaar goedkoper juist worden.

Verbouwing toch aan te raden

Het is een feit dat veel bouwmaterialen en grondstoffen duurder zijn geworden. Dit hoeft echter niet te betekenen dat uw hele verbouwing duurder wordt. De prijs van materialen en grondstoffen is immers maar een deel van de totaalprijs. Wie renoveert of verbouwt, kan daarnaast gebruikmaken van verschillende gunstige leningen en premies. Stelt u een renovatie of verbouwing uit, dan stelt u ook het genot van duurzamer en energiezuiniger leven uit. En deze twee factoren kunnen u een hoop geld besparen. Tevens geldt tot 2022 nog het verlaagd btw-tarief van zes procent in Vlaanderen op sloop- en heropbouw werkzaamheden.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *