De nieuwe bouwtrend in België: bouwen met hout

Wanneer u denkt aan het bouwen van een huis, dan zult u voornamelijk denken aan bouwen met bakstenen. In België gaan echter steeds meer mensen over op een duurzame en kwalitatieve manier van bouwen, namelijk middels hout. De houtskeletbouw is een snel groeiende bouwmethode, die perfect aansluit op de nieuwe duurzame manier van wonen. Dit artikel zal daarom aandacht besteden aan deze relatief nieuwe manier van bouwen.

Wat is houtskeletbouw?

Houtskeletbouw is perfect geschikt voor mensen, die duurzaamheid en milieubewustzijn hoog in het vaandel hebben staan. Bij een houtskeletbouw bestaat uw woning uit houten wanden en balken, die opgevuld worden met isolatie. Uw buitengevel kan afgewerkt worden met meerdere materialen, zoals beplating, hout, bakstenen en crepi. De vele voordelen van houtskeletbouw maken deze manier van bouwen tot een van de beste bouwmethodes voor de toekomst. Hout draagt er namelijk aan bij om een Bijna Energie Neutrale-woning te bewerkstelligen.

BEN-woningen

Kenmerkend aan een BEN-woning is dat energie voor het verwarmen, ventileren en verkoelen van uw huis gebeurt door eigen, hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen en warmtepompen. Een tweede kenmerk is dat de woning optimaal geïsoleerd moet zijn. Vanaf 2021 bent u in Vlaanderen verplicht zich aan de BEN-normen te houden bij het bouwen van een nieuwe woning.

De voordelen van houtskeletbouw

Bouwen met hout brengt talrijke voordelen met zich mee, die hieronder voor u opgesomd zullen worden:

  • Snel en efficiënt bouwen, want de meeste wanden worden reeds in ideale, droge omstandigheden voor geprepareerd. Wanneer de losse onderdelen gemaakt zijn, worden ze op een werf in een week tijd gemonteerd.
  • Goede isolatie, want hout bevat van zichzelf al goed isolerende eigenschappen. Daarnaast worden de wanden van het houtskelet voorzien van isolatie aan zowel de binnen- als buitenzijde.
  • Duurzaam materiaal, want hout is een ecologisch verantwoord materiaal. Dat wil zeggen dat hout een onuitputtelijke voorraad heeft, weinig afvalstoffen creëert en de verwerking ervan weinig energie kost.
  • Geen droogtijd, want bij de bouw van uw nieuwe woning komt geen water om de hoek kijken. Hierdoor heeft u geen last van bouwvocht en hoeft u geen bouwdrogers in te huren. Bovendien kunt u meteen uw woning afwerken, omdat er geen droogtijd is.
  • Flexibele woning, want houtskeletbouw kunt u naar gelieven uitbreiden.
  • Geschikt voor iedere bouwstijl.

De nadelen van houtskeletbouw

Volledigheidshalve worden hieronder eveneens kort de nadelen van bouwen met hout benoemd. Die nadelen zijn eigenlijk tweevoudig. Ten eerste moet u er rekening mee houden dat u een mindere akoestische isolatie heeft. Zeker, wanneer u houten verdiepingsvloeren toepast, want deze dragen geluiden ver. Door te kiezen echter voor goede isolatiematerialen zult u uw huis ook akoestisch goed kunnen isoleren. Ten tweede moet u extra vochtwerende maatregelen nemen, want hout loopt het risico om na verloop van tijd te rotten.

Hoe lang duurt het maken van een houtskelet?

Doordat de losse onderdelen van een houtskeletbouw prefab geproduceerd worden, valt de bouw van een houtskelet mee. Prefab houdt immers in dat de onderdelen al geproduceerd worden en op maat gemaakt worden. Op locatie worden de onderdelen alleen nog maar in elkaar gezet. Dit leidt ertoe dat een bouwvakker de onderdelen in elkaar kan zetten wat de weersomstandigheden op het moment ook zijn. Hierdoor zullen de bouwwerkzaamheden niet zomaar uitgesteld worden, wat tijd en arbeidskosten bespaart.

Wat kost houtskeletbouw?

De prijzen van houtskeletbouw zijn aantrekkelijk te noemen. Dit komt, omdat veel onderdelen van de houtskeletbouw vooraf geproduceerd worden, dus prefab en een prefab constructie is stukken goedkoper dan een constructie die nog op locatie opgebouwd moet worden. Door het gebruikte materiaal is deze bouwmethode ook goedkoper dan de traditionele bouwmethode. Hout is minder zwaar, waardoor speciale funderingen ook niet nodig zijn. Daarnaast bespaart u op huur- en arbeidskosten, aangezien een houtskeletbouw sneller gemaakt en geplaatst is. Een gemiddelde richtprijs van een houtskeletbouw ligt dientengevolge rond de €1450 per vierkante meter. De grootte, complexiteit en afwerkingsgraad van uw huis dragen hier logischerwijs aan bij.

Hoe lang gaat houtskeletbouw mee?

De levensduur van uw houtskeletbouw is onder andere afhankelijk van hoe u ermee omgaat. Een goede verzorging van de constructie zal ervoor zorgen dat u lang van de houtskeletopbouw kunt genieten. In principe is de levensduur van houtskeletbouw te vergelijken met de meer traditionelere bouwmethodes. Hiervoor moet uw constructie wel vochtwerend gemaakt worden om houtrot te voorkomen. Dit doet u door het skelet te impregneren met een beschermend product.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *