De belangrijke zaken en personen tijdens een verbouwing in België

In België zijn de regels wat betreft verbouwingen iets anders dan in Nederland. Als u plannen heeft gemaakt om uw huis of pand in België te verbouwen, dient u daardoor met een aantal zaken rekening te houden. Wist u dat u bij een grote verbouwing een aannemer moet hebben namelijk? Of wist u dat bij een verbouwing de architect en een of meerdere aannemers een grote rol spelen? Of wist u dat u bij een verbouwing btw moet betalen, maar wel premies kunt ontvangen? Dit blog zal een paar kernpunten van een Belgische verbouwing uitlichten, waarbij aandacht wordt besteed aan een aantal zaken en personen, waaraan u absoluut moet denken ten tijde van een verbouwing.

De stedenbouwkundige vergunning

Een stedenbouwkundige vergunning heeft u in veel gevallen in België nodig en deze moet tijdig aangevraagd worden. Deze vergunning geeft u eigenlijk toestemming om de verschillende activiteiten van uw verbouwing uit te voeren. De gemeente waarin uw verbouwing gaat plaatsvinden, zal zich over uw aanvraag bukken en deze wel of niet goedkeuren. Dit is eigenlijk wat in Nederland ook bij vele soorten verbouwingen aangevraagd moet worden. Alleen de regels waaraan uw verbouwing moet voldoen verschillen ietwat van in Nederland. Voor de voorwaarden en regels kunt u de website van de desbetreffende gemeente raadplegen.

Wanneer is de vergunning nodig?

Een stedenbouwkundige vergunning moet u over het algemeen aanvragen bij de bouw van een of meerdere constructies. De wetgeving van de ruimtelijke ordening in België stelt daarnaast dat u de vergunning moet aanvragen bij:

  • Het gebruiken van grond voor het plaatsen van een of meer vaste inrichtingen
  • Eventueel sloopwerk
  • Werkzaamheden bij het opnieuw bouwen van een pand of woning
  • Verbouwingswerkzaamheden

Bij grote verbouwingen is de aanwezigheid van een architect verplicht. Deze zorgt namelijk ook voor de samenstelling en aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning. Voor verbouwingen van een beperkte omvang mag u ook zelf de aanvraag indienen. De regels met betrekking tot de aanvraag van de vergunning kunnen per gewest verschillen.

De belangrijke taken van de architect in België

Wanneer bij een verbouwing een vergunning verplicht is, bent u eveneens verplicht om een architect in te schakelen. Een architect verzorgt onder andere de aanvraag van uw vergunning en hij zorgt voor een concept of ontwerp. Bovendien ziet hij toe op de uitvoering van de werkzaamheden. Het volledige takenpakket wordt in het contract vastgelegd, wat u met uw architect opstelt aan het begin van de verbouwing. De architect laat zich uitbetalen in een bepaalde honorarium.

U wilt geen architect

Wanneer het verplicht is om een architect in te schakelen en u weigert dit, dan riskeert u vervolging. Bovendien loopt u een nog groter risico: wanneer uw aannemer of aannemers bepaalde klussen niet goed uitgevoerd hebben, kunt u hiervoor geen of geen volledige schadevergoeding eisen wanneer uit onderzoek naar voren komt dat de schade beperkt had kunnen blijven door het inschakelen van een architect.

De taken van de aannemer

Een aannemer voert uw verbouwingswerkzaamheden uit. Daarom is de keuze voor een aannemer een cruciale stap, waarin u zich zelf ook prettig bij een bepaalde aannemer moet voelen. Ga ook na middels klantrecensies en keurmerken of de gekozen aannemer betrouwbaar is, want met een verbouwing investeert u immers een flinke som geld en u wilt hiermee perfect werk realiseren.

Veiligheid van belang

Bij het verbouwen van uw huis komt veel om de hoek kijken. Tijdens en na de verbouwing moet de veiligheid van mensen en goederen echter gewaarborgd zijn. Daarom gelden er in België tal van normen en regels:

  • Op de bouwplaats moet u een veiligheidscoördinator aannemen, wanneer u met meerdere aannemers in zee bent gegaan voor uw verbouwing.
  • Wanneer er elektrische installaties gebruikt worden, moeten zij voldoen aan de veiligheidsvoorschriften van het Algemeen Regelement op de Elektrische Installaties.
  • Wanneer er met liften gewerkt worden, dan moeten deze liften een keer in de tien jaar aan een risicoanalyse blootgesteld zijn geworden en ze moeten periodiek gecontroleerd en onderhouden zijn.

Premies in België

In België vindt u meerdere premies, waarvan u gebruik zou kunnen maken bij uw verbouwing. Met deze subsidies willen de Belgische overheden zoveel mogelijk huishoudens stimuleren om een verbetering van de woning te bewerkstelligen. De premies verschillen wel erg per gewest, maar online kunt u voor uw gewest de regels gemakkelijk opzoeken. Daarnaast kunt u ook per provincie of gemeente kijken of u een premie krijgt. Om recht te hebben op een premie moet u voldoen aan een aantal voorwaarden met betrekking tot belastbaar inkomen, kadastraal inkomen, uw woninggebruik en dergelijken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *